Drie financiële adviezen Na de vakantie piekt het aantal echtscheidingen. Vooral 55-plussers gaan vaker uiteen, en die zijn financieel kwetsbaar. Drie tips om de schade van scheiden te beperken.

Januari is voor mensen zoals Smit daarom steevast een drukke periode, enkel overtroffen door de maand na de zomervakantie. Want „in een klein tentje drie weken kamperen in regenachtig Nederland is natuurlijk de ultieme test.”

Ditmaal begon de grote drukte zelfs al vóór het nieuwe jaar, vertelt Rob van Coolwijk, scheidingsadvocaat en mediator bij SCG Advocaten in Eindhoven. Maar dat had een prozaïsche reden: vanaf 1 januari gelden nieuwe regels voor de duur van partneralimentatie. Van maximaal twaalf jaar is die nu teruggebracht tot hooguit vijf.

De nieuwe regels leverden de afgelopen maanden het nodige getouwtrek op tussen degenen die de scheiding per se vóór het nieuwe jaar wilden indienen (de alimentatie-ontvangers) en de betalers, die het proces juist probeerden te vertragen. Maar dat is nog maar één van de vele onderwerpen waarover twee exen ruzie kunnen maken.

Laatste nieuws