Naamloos 1

De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk in deze situatie. Via deze pagina houden ze je op de hoogte.

logo NJI

 

 

Andere: links

© NJi - 2010

richtlijnenDeze richtlijn gaat over kinderen en jongeren van wie de ouders uit elkaar gaan of al uit elkaar zijn. Onderzoek laat zien dat deze groep meer problemen heeft dan kinderen en jongeren uit intacte gezinnen. In deze richtlijn worden de gevolgen, interventies en mogelijkheden voor samenwerking behandeld.

Klik hier voor de richtlijn

© 2020 - Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming

Dit bericht komt van Villa Pinedo, namens Marsha Pinedo:

Lieve ouders,

Wat een roerige tijden, met veel nieuwe uitdagingen. Voor ons allemaal.

Waarschijnlijk kan je als gescheiden ouder de komende weken best wat tips en adviezen gebruiken. Veel ouders zijn meer dan ooit op hun mede-ouder aangewezen, er moet intensiever dan anders worden samengewerkt tussen gescheiden ouders. Kinderen zijn in ieder geval de komende 3 weken hele dagen thuis. Deze situatie vraagt veel van onze flexibiliteit.
Ik heb een aantal tips voor jou verzameld om deze tijd iets makkelijker door te komen:

Hoorrecht en procespositie minderjarigen onderzocht.
Kinderen kunnen al vanaf de leeftijd van acht – in plaats van twaalf – jaar in familie- en jeugdprocedures gehoord worden. Daarnaast zouden minderjarigen van twaalf jaar en ouder zelfstandig procedures moeten kunnen starten (eigen rechtsingang) en hoger beroep moeten kunnen instellen. Om de participatie van minderjarigen in familie- en jeugdprocedures te verbeteren zouden kinderen in procedures vaker kunnen worden ondersteund door professionals (advocaat of bijzondere curator). Dit staat in het onderzoek 'Kind in proces: van communicatie naar effectieve participatie' dat de Universiteit van Leiden in opdracht van het WODC heeft uitgevoerd.

Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: een scheiding is nooit leuk, maar zo beperk je de schade.

In het boek Tim ertussenin: als je ouders gaan scheiden beschrijft zanger Tim Douwsma hoe hij als jongetje ’s avonds bovenaan de trap luisterde naar zijn ruziënde ouders. Hij begreep er niets van – ze hadden als gezin toch zo’n leuke dag gehad in de dierentuin? ‘Misschien kwam het wel door mij. Omdat ik niet goed had geluisterd. Omdat ik mijn tanden niet wilde poetsen.’ Niet veel later krijgt hij te horen dat zijn vader ergens anders gaat wonen, tot zijn grote verdriet. Bestaat er eigenlijk zoiets als kindvriendelijk scheiden?

Laatste nieuws