180328 ADEen scheiding is altijd vervelend. Behalve dat het emotioneel vaak zwaar valt, is ook de scheidingsprocedure ingrijpend. Het traject dat je daarbij kiest, bepaalt in grote mate de kosten. 

Scheiden is zelden de intentie maar wel vaak de uitkomst van een huwelijk: in Nederland loopt een derde van alle huwelijksbootjes op de klippen, zo’n 34.000 per jaar. In een fase dat emoties vaak hoog oplopen moeten partners de ontbinding van hun huwelijk regelen. Los van alle financiële gevolgen op de lange termijn kost de scheiding zelf ook geld.

Om te beginnen is het goed je te realiseren dat elke situatie uniek is. De omstandigheden waaronder je uit elkaar gaat, zijn vrij bepalend voor de kosten. Is er sprake van een vechtscheiding? Is er een complexe situatie met bijvoorbeeld, kinderen, een gezamenlijk bedrijf en/of hypotheek? Of is de scheiding overzichtelijk en ga je in goede harmonie uit elkaar?

Voor welke scheidingsprocedure je ook kiest: uiteindelijk heb je wel een advocaat nodig. Want er moet een scheidingsconvenant bij de rechter worden ingediend. Dat is het geheel aan afspraken die zijn gemaakt, van geld en spullen tot het huis en de kinderen. Ook als een mediator het proces ondersteunt, moet een advocaat het scheidingsconvenant indienen.

 1. Scheiding met eigen advocatenOnline vind je dienstverleners die al vanaf 300 euro helpen een huwelijk te ontbinden
  In het geval van een vechtscheiding ligt het voor de hand dat de partners ieder een eigen advocaat in de arm nemen. Het zal niet verbazen dat zo’n scheiding, waarbij beider advocaten in de rechtszaal de degens met elkaar kruisen, de duurste optie is. Volgens berekening van de Consumentenbond gaat dat gezamenlijk minimaal 3.000 euro kosten. De nadruk ligt op minimaal, waarbij 2.500 tot 3.000 per persoon onder de streep realistischer is. Dat komt door de hoge uurtarieven van advocaten, zo’n 150 tot 200 euro. Bij zware vechtscheidingen gaan de kosten richting 10.000 euro per persoon, want hoe ingewikkelder de scheiding, hoe meer uren worden gemaakt.
  Uitgangspunt is dat beiden een advocaat hebben en elke partij de eigen rekening betaalt, maar afspraken over afwijkende regelingen kunnen ook in een convenant worden opgenomen.
 2. OverlegscheidingZijn de verhoudingen bekoeld maar is er toch een basis om met respect voor elkaar tot een vergelijk te komen? Dan is een zogeheten overlegscheiding een optie. Beide echtelieden houden dan wel een eigen advocaat, maar lossen hun geschillen buiten de rechtszaal op. Al dan niet onder leiding van een coach gaan ze met hun advocaten om de tafel zitten om tot een scheidingsregeling te komen. Eventueel kunnen ook deskundigen aanschuiven, zoals een finan-cieel expert. De Consumentenbond becijfert de kosten van een overlegscheiding op minimaal 2.500 euro.Als het lukt om met enige hulp met elkaar te overleggen, dan kan een gezamenlijke advocaat voldoende zijn. De begeleiding van de advocaat is – afhankelijk van de situatie – beperkt tot enkele gesprekken en de rekening kan mooi door twee.
 3. Uit elkaar met hulp van een mediatorMediation is een goede keuze als je er zonder advocaat uit hoopt te komen, maar er wel behoefte is aan begeleiding door een onafhankelijke derde partij. Niet alleen prettig voor beide partners, maar ook voor de kinderen. Een scheiding is voor hen ook zonder bekvechtende ouders al zwaar genoeg, dus een huwelijksontbinding waarbij pa en ma ‘on speaking terms’ blijven kan een doel op zich zijn. Een mediator of scheidingscoach kan als tussenpersoon optreden, het proces stroomlijnen, met voorlichting en aanvullende ideeën komen en draagvlak creëren. Uiteraard zorgt hij of zij ook voor een juiste juridische afhandeling. Sommige mediators zijn overigens ook advocaat, zodat je die niet apart hoeft in te schakelen voor afhandeling bij de rechtbank. Reken voor de kosten van een mediator op minstens 2.000 euro
 4. Digitale ontbindingZo zien we in de kosten van een echtscheiding een duidelijke lijn: hoe beter de verstandsverhouding, des te vriendelijker de juridische rekening. Als we die lijn doortrekken, komen we bij de goedkoopste variant: je scheiding online regelen.
  Op internet vind je dienstverleners die vanaf 300 à 400 euro je helpen een huwelijk te beëindigen. Ze bieden diverse pakketten en optionele uitbreidingen voor de afhandeling van je scheiding. Zo helpt een basispakket een scheidend paar aan een convenant, de formaliteiten bij de rechtbank inclusief griffierecht en btw én de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente.
  Kies je voor een digitale scheiding dan moet je het onderling wel eens zijn over de afwikkeling. Kom je er niet helemaal uit dan kun je wel juridische hulp inschakelen. Soms kun je dat al in je pakket opnemen, zoals een bespreking met een familierechtadvocaat of advies van een fiscalist. Goede informatie over online je scheiding regelen vind je onder meer op rechtwijzer.nl en uitelkaar.nl. Uiteindelijk zal de advocaat en/of mediator de voornaamste kostenpost zijn, dus daar valt ook het meest te besparen. Met wat inlezen op bijvoorbeeld echtscheiding-wijzer.nl kun je een advocaat al veel uitleg en daarmee tijd uit handen nemen.

Verzekering biedt beperkte dekking
De dekking van een rechtsbijstandverzekering voor kosten van een echtscheiding is zeer beperkt. ,,Voor verzekeraars is scheiden bijna geen ‘onzeker voorval’ meer’’, verklaart Suzan Samson van vergelijker Independer. Het komt simpelweg te vaak voor om advocaatkosten voor een scheiding te dekken. Mediation is bij de meeste maatschappijen nog wel meeverzekerd, al dan niet via een aparte module. Vaak geldt de dekking pas vanaf 36 maanden na het afsluiten van de verzekering. Als je als partners op de polis staat, maak je samen gebruik van het mediationbudget. Je gaat ook samen naar één mediator. De maximale vergoeding vind je in de polisvoorwaarden. Vergelijken loont, want dat varieert van 1.500 tot 7.500. Samson: ,,Er is één uitschieter met een dekking van 40.000 euro: dat is de Hema.’’ Voor partners met een gezamenlijk inkomen tot 38.000 euro zijn er overheidsregelingen waarbij je alleen een eigen bijdrage betaalt. Die varieert van 53 tot 105 euro voor maximaal vier uur aan mediation. Je leest er meer over op rvr.org, de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Die informatie vind je ook bij het Juridisch Loket, waar je terecht kunt voor gratis advies.

Bron: Algemeen Dagblad

Laatste nieuws