Met de Methodiektraining leer je als hulpverlener hoe je de methodiek Ouderschap Blijft in de praktijk kunt toepassen. Lees hier alles over de achtergrond en doel van de methodiek.


Leerdoelen methodiektraining
1. Je rol als bemiddelaar vormgeven volgens de fasering, bouwstenen en hulpmiddelen van de methodiek Ouderschap Blijft.
2. Je reflecteert op je houding en vaardigheden als bemiddelaar
3. Je leert hoe je het verloop van gesprekken kunt beïnvloeden.


Opzet training
Deze training is in blended learning variant vormgegeven. In drie trainingsdagen maak jij je de methodiek eigen om deze te kunnen toepassen in de praktijk. 11 online modules vullen de training aan; deze nemen je mee in de theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden over scheidingsbemiddeling, inclusief reflectie op je rol als bemiddelaar.
Ter voorbereiding op iedere trainingsdag worden 3 á 4 online modules doorlopen.De online modules en de methodiekhandleiding blijven ook na de training voor jou toegankelijk.
Een ervaren trainer uit de praktijk geeft de training en begeleidt jou.

Een mix dus van leren, reflecteren en toepassen.


Programma
Dag 1: Positie als jeugdhulpverlener
Leer over je positie als jeugdhulpverlener. Hoe blijf je bemiddelen tussen ouders in belang van het kind? Je leert hoe je in de startfase van de methodiek gemotiveerd met ouders aan de slag kan.

Dag 2: Bouwstenen voor gespreksvoering
Je oefent en reflecteert met casussen met als basis de geleerde theorie over de bouwstenen van de methodiek. Aan de hand van motiverende gespreksvoering, oplossingsgerichte en narratieve gespreksvoering. Welke technieken en instrumenten zijn er om de gesprekken met ouders en kind(eren) te voeren?

Dag 3: Dynamiek van complexe scheiding
Leer wat nodig is om met kinderen in gesprek te gaan. Ook inzet en positionering van het netwerk komen aan de orde. Wat is nodig in de afrondende fase van de methodiek? Je presenteert welk leerproces jezelf hebt doorgemaakt. Je doet dit door het groepsgewijs bespreken van een casus onder leiding van de trainer.


Voor wie is deze training bedoeld?
De Methodiektraining Ouderschap Blijft is voor professionals in het sociaal domein die in hun werk met complexe echtscheidingen te maken hebben. Denk aan jeugd- en gezinsteams, sociale wijkteams, medewerkers Centra Jeugd en Gezin, zelfstandig gevestigde hulpverleners, tweedelijns jeugdzorg en geestelijke gezondheidsinstellingen.
Voorbeelden van hulpverleners: ouderschapsbemiddelaars, omgangsbegeleiders, maatschappelijk werkers, kinderbehartigers, gedragswetenschappers, mediators en meer.


Certificaat en SKJ
Na afronding van de online modules en de drie trainingsdagen ontvang je een certificaat van ‘Ouderschap Blijft’. Na de training ben jij gecertifieerd om de methodiek van Ouderschap Blijft uit te voeren.
Daarnaast is de training bij het SKJ geaccrediteerd voor 33,1 punten.


Kennisplatform
Na afronding van de training ben je erkend Ouderschap Blijft bemiddelaar en deelnemer aan het kennisplatform Complexe Scheidingen. Meer informatie vind je hier.


Trainingsdata, aanmelden en vragen
Kijk voor de aankomende trainingsdata op deze pagina.
Direct aanmelden voor een training kan via het aanmeldformulier.
Heb je een vraag over de training, neem dan gerust contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deze training kost €785,- (hierin is de korting van 25% al verrekend, prijs is vrij van BTW)